Ce trebuie sa stii inainte sa folosesti uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale sunt foarte populare in ultima vreme. Si chiar merita. Sunt adevarate medicamente naturale si remedii cu o putere incredibila de vindecare. Insa cu o putere mare vine o responsabilitate si mai mare, iar multe magazine care le comercializeaza nu iti ofera toate informatiile de care ai nevoie. De aceea, un astfel de ghid te va ajuta. Citeste mai departe si informeaza-te inainte sa cumperi uleiuri esentiale.  

Sunt foarte concentrate 

Stiai ca e nevoie de 115 kilograme de frunze de menta pentru 500 de grame de ulei esential de menta? Sau ca 500 de grame de ulei de lavanda necesita 68 de kilograme de flori de levantica? Uleiurile esentiale contin proprietati foarte concentrate ale plantelor din care sunt obtinute. De exemplu, o picatura de ulei esential de menta va suficienta pentru 26 de cani de ceai de menta. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa folosesti uleiuri esentiale ci ca trebuie sa le folosesti cu grija.

Cum se comporta in raport cu pielea 

Chiar iti recomandam sa folosesti uleiurile esentiale in sapunuri si creme naturale insa in cantitati diluate. In cele mai multe cazuri, nu iti recomandam sa folosesti uleiuri esentiale nediluate pe piele pentru ca vor trece imediat prin straturile acesteia si vor ajunge rapid in sange. In general, uleiurile esentiale trebuie diluate intr-un mediu precum uleiul de cocos sau cel de migdale. 3-5 picaturi de ulei esential vor fi indeajuns pentru o lingura plina de ulei de cocos sau midgale.

Iti recomandam sa testezi aceasta solutie pe o portiune mica de piele inainte sa o aplici pe o suprafata mai mare. Unele uleiuri (lamaie sau trandafir) sunt considerate sigure pentru a fi aplicate direct pe piele insa unele persoane au raportat dezvoltarea unor alergii asa ca nu strica sa iei aceste masuri de precautie.  

Fotosensibilitatea uleiurilor esentiale 

Unele uleiuri esentiale iti vor face pielea mai sensibila la razele soarelui. Iar daca nu esti atenta cu ele, iti poti cauza arsuri, basici sau decolorarea pielii. Sigur, acest grad de fotosensibilitate variaza in functie de gradul de diluare al uleiului insa tine minte ca aceste tipuri sunt mai sensibile la soare: portocala, lime, lamaie, grapefruit si bergamota.

Pentru uz intern 

Acesta este un punct destul de controversat insa merita spus. Uzul intern al uleiurilor esentiale este periculos si nu iti recomandam sa faci asta decat sub atenta supraveghere a unui specialist si in cazuri extreme. De ce? Pentru ca dupa cum spuneam mai sus, aceste uleiuri sunt foarte concentrate, iar o singura picatura este echivalentul a peste 20 de cani de ceai din planta respectiva.

Pentru copii 

Uleiurile esentiale nu ar trebui administrate intern sub nicio forma unui copil. De asemenea, nu i le aplica pe piele in forma concentrata. Ba chiar va trebui sa le diluezi si mai mult atunci cand le folosesti pentru copilul tau pentru ca pielea lui este mult mai sensibila decat a ta. In general, uleiurile precum cel de tamaie, lavanda, musetel sau portocala pot fi folosite (doar diluate) pentru copii insa noi iti recomandam sa il testezi mai intai pe o portiune foarte mica de piele.

Despre uleiurile esentiale merita citit si:

Cum slabesti cu ajutorul uleiurilor esentiale?
Ce inseamna grad terapeutic la uleiul esential?
Cum scapi de anxietate cu uleiuri esentiale?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *